Om det kluckar i vasken eller andra problem med avloppet

Tyvärr händer det ibland att vi får stopp i avloppet eller att vattnet rinner ner trögt. Kluckande ljud i vasken är exempelvis ett tecken på början till stopp i avloppet. Detta kan leda till värre problem och till och med allvarlig vattenskada. Ta därför tag i problemet så fort som möjligt.

Husmorstips

Ofta funkar de enkla sätten bra. Frätande ämnen i butikernas kemikaliska medel kan skada rören. Dessutom är de sällan särskilt miljövänliga. Därför är det smart att testa snällare metoder först. Funkar ingenting så ta hjälp av experter som kan lösa problemet långsiktigt.

Vatten och bikarbonat

En riktig klassiker är att hälla en blandning av en deciliter bikarbonat och en halv deciliter ättika eller vinäger i avloppet. Låt stå i cirka fem minuter för att blandningen ska verka och spola därefter med hett vatten.

Sugpropp

Om inte detta räcker kan du använda en sugpropp och försöka få bort stoppet med den. Du behöver ha vatten i diskhon för att sugproppen ska fungera bra.

Rengör vattenlåset

Rinner vattnet fortfarande inte igenom behöver du rengöra rören och vattenlåset under diskhon. Sätt en hink under då vatten kommer rinna ut. Fota också gärna hur rören sitter ihop innan du plockar isär dem så du får ihop dem i rätt ordning igen.